Bouwbedrijf voor betonbouw

Welke betonsoorten zijn er?In de huidige woonbouw is beton een onmisbaar materiaal geworden. Toch zal u versteld staan van hoeveel soorten beton er nu werkelijk zijn. Q-Building somt ze graag even voor u op.

Gewapend beton

Gewapend beton is een combinatie van beton en wapeningsstaal. Beton kan grote drukkrachten weerstaan maar is niet goed bestand tegen trekkrachten. Die trekspanning wordt opgevangen door aan het beton een wapening van stalen staven of netten toe te voegen.

Voorgespannen beton

Dit is een speciale toepassing van gewapend beton omdat een deel van de wapening wordt voorgespannen (onder een trekkracht in het beton geplaatst). Op deze manier kan het beton een hogere belasting dragen.

Geprefabriceerd beton

Ook bekend onder de naam prefab beton, is een bouw- of constructiemateriaal van (gewapend) beton dat in geconditioneerde omstandigheden gefabriceerd wordt op een andere locatie dan de bouwlocatie waar het wordt verwerkt.

Spuitbeton

Ook bekend als 'shotcrete', is een vorm van beton dat in vloeibare, natte verschijning spuitbaar aangebracht kan worden. Beton wordt op een bestaand oppervlak gespoten zonder bekisting. Spuitbeton wordt meestal gebruikt bij de restauratie van bestaande gevels, maar kan ook gebruikt worden om een nieuwe gevel een expressief en rotsachtig karakter te geven. Het wordt ook vaak gebruikt voor de aanleg van tunnels.

Zelfverdichtend beton

Zelfverdichtend beton is een relatief nieuwe betonsoort met een hoge vloeibaarheid zodat het ook in bekistingen met slanke en/of ingewikkelde vormen kan gestort worden.

Zelfreinigend beton

Door een technisch procedé (fotokatalyse) blijft het beton veel langer netjes. Het zonlicht levert hierbij de nodige energie voor het veroorzaken van een chemische reactie die leidt tot de afbraak van vervuilende stoffen.

Beton met motieven

Wanneer beton nat wordt, onthult het motieven die onzichtbaar zijn wanneer het beton droog is. Dit wordt vooral toegepast in vochtige omgevingen zoals de douche, het bad of rond het zwembad.

Lichtdoorlatend beton

Beton dat doorweven is met optische vezels die het licht doorlaten waardoor schaduwen en silhouetten zichtbaar blijven.

Ultra hoge sterkte beton

Heeft tien tot vijftien keer meer weerstand dan traditioneel beton. Het laat dunnere constructies toe.

Ook op zoek naar de betonsoort die bij uw woning past?

Contacteer ons

 Lees hier alvast alle informatie over onze specialisatie in betonbouw.

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

ONZE BLOG

ONS LAATSTE NIEUWS

Contacteer ons

Voor vragen of een offerte op maat: bekijk onze veelgestelde vragen en aarzel niet om ons te contacteren.

CONTACTEREN