Bouwbedrijf voor betonbouw

Het verschil tussen beton- en staalconstructiesDe materiaalkeuze voor constructies in de civiele bouw zijn vaak afhankelijk van verschillende factoren. Constructies bestaan er dan ook uit verschillende materialen. Denk maar aan staal, hout, beton, glas, steen en kunststof. Vaak ligt het gebruik van staal of beton voor de hand. Q-Building legt voor u de voor- en nadelen uit zodat u makkelijker de knoop kan doorhakken.

Alles wat herleidbaar uit twee of meer delen is samengevoegd wordt een constructie genoemd. Staalbouw bestaat uit constructies uit staal zoals stalen vakwerktorens, kranen en staalskeletbouw. Betonconstructies daarentegen, bestaan uit beton en gebruikt meerdere onderdelen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de sterkte, stijfheid en stabiliteit van het bouwwerk.

Staalbouw

+ Kortere bouwtijd in tegenstelling tot een betonconstructie.
Zelfs wanneer het beton niet ter plaatse gegoten hoeft te worden en prefab betonelementen gebruikt worden, gaat de assemblage van stalen onderdelen op de bouwplaats aanzienlijk sneller. Dit heeft onder andere te maken met eenvoudigere verbindingen en het lagere gewicht van staal ten opzichte van beton.

+ De constructie is eenvoudig aan te passen.
Zelfs wanneer de constructie al is geplaatst kunnen aanpassingen doorgevoerd worden door middel van staalbewerking, bout- of lasconstructies. 

+ Staal heeft betere recycling mogelijkheden
Constructies in beton, staal, kunststof, hout of steen: het bestaat allemaal. De materiaalkeuze van constructies in de civiele bouw is afhankelijk van verschillende factoren. Toch ligt in de meeste gevallen het gebruik van staal of beton voor de hand. Q-Building lijst voor u de voor- en nadelen.

- Het heeft veel onderhoud nodig.

- Het is vaak een dure constructie.
Bij het plaatsen van een stalen constructie spelen niet alleen de daadwerkelijke materiaalkosten een rol, maar ook de bouwkosten, onderhoudskosten en life cycle kosten. Het storten van beton op de werkplaats kost relatief veel tijd en logistiek waardoor de kosten hoger worden. 

- Een staalconstructie heeft een slechte warmte- en geluidsisolatie.
Staal heeft een groot geleidend vermogen, maar heeft te weinig massa om warmte of geluid te absorberen.

Betonbouw

+ Betonnen onderdelen hebben weinig onderhoud nodig en zijn zeer stevig. Dit zorgt voor een grote draagkracht zelfs al zijn de wanden heel wat dunner dan klassieke metselwerken.

+ Het houdt warmte in de woning of het gebouw langer vast.
Beton bezit een grotere massa waardoor zowel warmte als geluid beter kan absorberen. Hierdoor leiden de isolatiewaardes tot een energiezuinige woning.

+ De hoge betonmassa biedt een erg goede akoestische kwaliteit.

+ Voor ondergronds bouwen is betonstorten erg waterdicht

- Bij prefabbetonconstructies kan de belasting voor de hijskraan te hoog worden. Hierdoor is men genoodzaakt om kleinere elementen te gebruiken, wat tijdrovend is.

- Het is moeilijk om na de aanleg van betonbouw aanpassingen te maken. 

- De prijs voor het plaatsen van betonstorten ligt vaak hoger dan andere bouwtechnieken.

Hopelijk heeft dit artikel u kunnen helpen bij de materiaalkeuze voor uw volgende project. Q-Building in Lommel staat u graag met raad en daad bij voor betonbouw en betonkelders

Twijfelt u nog over de start van uw bouwproject? 

Contacteer ons

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

ONZE BLOG

ONS LAATSTE NIEUWS

Contacteer ons

Voor vragen of een offerte op maat: bekijk onze veelgestelde vragen en aarzel niet om ons te contacteren.

CONTACTEREN